Funkcje, 2 zadanka
asienka900: 1. Zbiorem funkcji f(x) jest przedział <−1, 2> wyznacz wszystkie wartości b, dla których
g(x)=f(x) + b nie ma miejsc zerowych.
2. Funcja liniowa f okreslona wzorem f(x) = 3x + b , dla x należacego do liczb
rzeczywistych.Wyznacz współczynnik b, wiedząc, że f(x − 2) = 3x − 5
14 maj 17:26
Vizer: ad.1 Jeśli wiemy, że ZWf=<−1,2> i musimy znaleźć takie g(x)=f(x)+b, żeby funkcja g nie miała
miejsc zerowych, to należy "podnieść" wykres do góry, a tym "podnośnikiem jest parametr b,
więc b∊(1,+∞)
14 maj 17:37
Vizer: ad.2
f(x−2)=3(x−2)+b=3x−6+b
3x−6+b=3x−5
b=1
14 maj 17:40