to trudne zadanie
Zadanie na SZóstkę: W szkole nr 2 jest 1320 uczniów a w szkole nr3 jest 240 uczniów. Ile uczniów musi przejść ze
szkoły nr 2 do szkoły nr 3, aby w szkole nr2 było 3razy więcej uczniów niż w szkole nr 3.
14 maj 17:26
Vizer: x− ilość uczniów która przechodzi ze szkoły nr.2 do szkoły nr.3, x>0
Układamy równanie, które spełni warunek zadania:
1320−x=3*(240+x)
1320−x=720+3x
4x=600
x=150
Odp: Ze szkoły nr.2 do szkoły nr.3 musi przejść 150 uczniów, aby w szkole nr.2 było trzy razy
więcej uczniów niż w szkole nr.3.
14 maj 17:50