rownanie trygonometryczne
pawel: (x−3)2|sinx|=sin x w zbiorze <0 ; 2π>
14 maj 16:29
PanCogito: dla x ∊ <0; π> :
(x−3)2*sinx = sinx ⇒ sinx((x−3)2 − 1) = 0 ⇒ sinx = 0 lub (x−3)2−1 = 0
sinx = 0 ⇒ x = 0
x2 − 6x + 8 = 0 ⇒ Δ = 4 ⇒ x = 2 lub x = 4
dla x ∊ (π; 2π>
−(x−3)2*sinx − sinx = 0 ⇒ sinx(−(x−3)2 − 1) ⇒ sinx = 0 lub −x2+6x−10 = 0
sinx = 0 ⇒ x = 0
Dokończ
14 maj 16:37
Vizer: I. dla sinx<0 ∧ x∊<0,2π>
x∊(π,2π)
−(x−3)
2*sinx=sinx
sinx+(x−3)
2*sinx=0
sinx[1+(x−3)
2]=0
sinx=0 v 1+x
2−6x+9=0
sinx=0 v x
2−6x+10=0
Δ=36−40<0
sprzeczność
sinx=0 ∧ x∊(π,2π)
sprzeczność
II. dla sinx≥0 ∧ x∊<0,2π>
x∊<0,π>
(x−3)
2*sinx−sinx=0
sinx[(x−3)
2−1]=0
sinx=0 v x
2−6x+8=0
Δ=36−32=4,
√Δ=2
(sinx=0 v x=2 v x=4) ∧ x∊<0,π>
x∊{0,2,π}
I. v II.
x∊{0,2,π}
14 maj 16:43
Vizer: oj pomyliłem w drugim przypadku ma być x∊<0,π> ∪ {2π}, więc uwzględniając tą poprawkę
rozwiązanie to x∊{0,2,π,2π}
14 maj 16:46
pawel: dziękuje!
14 maj 16:47