ciagi liczbowe i suma
pomózcie: mam 2 zadanka pomozcie plissss
1.Dany jest ciągo wyrazie ogólnnym
an=10−|m|
wskaz wszystkie dodatnie wyrazy tego ciagu
mam odp :
A − a10
B − 10 początkowych wyrazów
C− 9 pocz wyrazów
D− wszystkie z indeksem > lub = 10
2
2 zad.
Jesli suma n pocz. wyrazów w ciągu arytm. jest okreslona wzorem 3n2+5n to 2wyraz tego ciadu
wynosi:
A 50
B 42
C 14
D 2
14 maj 13:58
pomózcie: help
14 maj 15:13
PanCogito: Tam nie powinno być an = 10−|n| ?
14 maj 15:54
pomózcie: tak n sorki pomylilem sie
14 maj 16:02
Vizer: 1. 10−|n|>0
|n|<10
n<10 ∧ n>−10 ∧ n∊N+
n∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
14 maj 16:04
PanCogito: a1 = 9 a2 = 8 ... a9 = 1
Czyli jest 9 wyrazów dodatnich
14 maj 16:05
pomózcie: dzx
a 2 zad
14 maj 16:05
Vizer: 2.
Sn=3n2+5n
S1=a1
S2=a1+a2
3*1+5*1=a1
a1=8
3*4+5*2=8+a2
12+10=8+a2
a2=14
14 maj 16:11
pomózcie: dziekuje bardzo
14 maj 16:26