Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny
maciek: Proszę o pomoc:
Punkty A(−2;−1), B(−1;−3), c(7;1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wykaż że trójkąt ABC jest
prostokątny. wskazowka: wykaż, że kąt przy wierzchołku B jest prosty
14 maj 13:24
roman: musisz wyznaczyc długości tych odcinków i pozniej na podstawie pitagorasa ....
14 maj 13:38
14 maj 13:39
Eta: →
→
Najprościej skorzystać z warunku prostopadłości wektorów AB i BC
→ →
u = [a, b] v=[ c,d]
wektory u i v sa prostopadłe jeżeli : a*c + b*d=0
→ →
AB= [ 1, −2] , BC= [ 8, 4]
1*8 +(−2)*4= 0
|<B| = 90o
zatem trójkąt jest prostokątny
14 maj 15:48