matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Może wie ktos jak rozwiązać równanie:
sempiternuscapricornus:
x√3+√3= x+3
14 maj 13:19
Vizer:
x
√
3
+
√
3
=x+3 x
√
3
−x=3−
√
3
x(
√
3
−1)=3−
√
3
3−
√
3
(3−
√
3
)(
√
3
+1)
x=
=
=
√
3
−1
(
√
3
−1)(
√
3
+1)
3
√
3
+3−3−
√
3
2
√
3
=
=
=
√
3
3−1
2
14 maj 13:27