Oblicz długość boku trójkąta równobocznego ABC, którego wierzchołek A ma współrz
cola: Oblicz długość boku trójkąta równobocznego ABC, którego wierzchołek A ma współrzędne
(2;1−√2), zaś punkt S(−3;1) jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie.
PROSZĘ O POMOC!
14 maj 13:11
Vizer: Ważne tu jest wykorzystanie np. zależności między promieniem okręgu opisanego, a wysokością
trójkąta równobocznego:
R=|AS|=
√(−3−2)2+(1−1+√2)2=
√25+2=
√27=3
√3
9
√3=a*
√3
a=9
14 maj 13:21
cola: dzięki wielkie!
14 maj 13:38