określ wzajemne położenie okręgów: o1 i o2
xoxo: określ wzajemne położenie okręgów:
o1: (x+3)2+(y−1)2=4
i o2: x2+y2−2x−8x+8=0
14 maj 12:52
xoxo: Ktoś pomoże

14 maj 13:41
b.: warto znaleźć ich środki i promienie
w przypadku 1. jest to łatwiejsze −− odczytaj środek i promień (zob. tutaj
1468, jeśli nie
znasz ogólnego równania okręgu)
w przypadku 2. można albo sprowadzić to równanie do postaci z której będzie widać współrzędne
środka i promień (metoda z dodawaniem i odejmowaniem, zob. tutaj:
1471 jak to się robi)
albo skorzystać z gotowych wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
popróbuj i napisz, co wyszło
14 maj 15:00
xoxo: w przypadku 1. środek wynosi s(−3;1), a promień r=2
w przypadku 2. poddaje się...
14 maj 16:53
Vizer: musisz to ładnie pogrupować i rozpisać ze wzorów skróconego mnożenia.
14 maj 16:55
cola: x2+y2−2x−8y+8=0
A= −2
B= −8
C= 8
Liczę współrzędne środka:
a=1
b=4
r=√a2+b2−c=√12+42−8=√1+16−8=√9=3
dobrze zaczęłam?
14 maj 17:27
Vizer: hmm chodziło mi o coś takiego:
x2−2x+y2−8y+8=0
(x−1)2−1+(y−4)2−16+8=0
(x−1)2+(y−4)2=9
i z tego łatwo odczytujemy S(1,4), r=3
Ta metoda jest szybka i zawsze się sprawdza na maturze.
14 maj 17:31
14 maj 20:19
henijo: 3√256
28 lis 14:30