Rozwiązywanie układów równań liniowych
Marta1707: 1.Rozwiąż układy równań:
a. |x|+|y+1|=4
|3x−y|=1
b. |xy|=4
|y|=|x|
14 maj 12:23
Grześ: a
ja już liczę
14 maj 12:24
Grześ: a.
Najpierw rozbijam na dwa przypadki z 2. równania:
|3x−y|=1
3x−y = 1 lub 3x−y=−1
|x|+|y+1|=4 lub |x|+|y+1|=4
Rozwiązujemy oddzielnie układy:
3x−y = 1
|x|+|y+1|=4
y=3x−1
|x|+|3x|=4
4|x|=4
z pierwszego układu wychodzą nam dwie pary rozwiązań:
x=1
y=2
x=−1
y=4
Teraz liczymy drugi przypadek:
3x−y=−1
|x|+|y+1|=4
y=3x+1
|x|+|3x+2|=4
Ten przypadek rozwiąż przedziałami, jak równanie z dwoma wart. bezwzględne
14 maj 12:27
Marta1707: dziękuję
14 maj 12:47