rozwiaz równanie w dziedzinie zespolonej
grazia: iz
2+(2−i)z−(1+i)=0
Tak wyglada przykład niby go rozwiazałem ale mam problem z delta bo wyszła mi Δ=7−6i i nie
potrafie z tego wyciagnac pierwiastku ,chodz nie wiem czy ta delta jest poprawnie wyliczona
14 maj 11:57
Grześ: źle policzona delta
14 maj 12:22
Grześ: Δ=(2−i)
2+4i(i+1)=4−4i−1−4+4i=−1
√Δ=i
Dalej sobie poradzisz
14 maj 12:23
grazia: no dokładnie ,przed chwila to zauwazyłem

a cos takiego jeszcze (2−i+iz)*(z
2+(4+i)z+4+2i)=0
14 maj 12:31
Grześ: porównaj do zera czynniki:
2−i+iz=0 lub z2+(4+i)z+4+2i=0
14 maj 12:33
grazia: aha czyli mam to zrobic tak jakby oddzielnie
14 maj 12:38