Równania.
ana01: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie
x2 − 4mx − m3 + 6m2 + m − 2 = 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1 , x2 takie, że
(x1−x2)2<8(m+1)
13 maj 21:27
;): 1o Δ > 0
2o (x1 − x2)2 < 8(m + 1)
1o
Δ = 16m2 + 4m3 − 24m2 − 4m + 8
m3 − 2m2 − m + 2 > 0
m2(m − 2) − (m − 2) > 0
(m − 2)(m + 1)(m − 1) > 0 ⇒ m∊(−1,1)∪(2,∞)
2o
(x1 − x2)2 = (x1 + x2)2 − 4x1x2
m3 − 2m2 − m + 2 < 2m + 2
m3 − 2m2 − 3m < 0
m(m2 − 2m − 3) < 0 ⇒ m∊(−∞,−1)∪(0,3)
1o ∩ 2o m∊(0,1)∪(2,3)
13 maj 22:23
kachamacha: zadanie z matury?
13 maj 22:51
;): Tak za 6 pkt chyba 3 czy 4 zadanie już nie pamiętam
13 maj 22:54
kachamacha: i ładnie rozwiązane
13 maj 22:57
ana01: Skąd to się wzięło: m∊(−∞,−1)∪(0,3)?
I czemu na samym końcu nie jest (−1,1) tylko (0,1)?
13 maj 22:59
;): Mam nadzieje że docenią to również egzaminatorzy
13 maj 22:59
;): m(m2 − 2m − 3) = m(m + 1)(m − 3)
m(m + 1)(m − 3) < 0
13 maj 23:00
ana01: 3 zadanie to jest
13 maj 23:01
;): Bo 4 to chyba była trygonometria o ile dobrze pamiętam
13 maj 23:02
ana01: Nom.
13 maj 23:06
ana01: Na osi trzeba zaznaczyć −1 i 3, ramiona w górę, to mniejsze od zera wtedy wyjdzie (−1,3). Jaki
ja tu błąd robię?
13 maj 23:09
;): Ale tu masz wielomian a nie funkcje kwadratową
13 maj 23:12