Trygonometria
Rol: Niech tgα=t.Wyraź za pomocą t wartość wyrażenia:
| sinα−sin3α | | sin3α | |
| + |
| |
| cos3α | | cosα− cos3α | |
Dla jakich wartości α podane wyrażenie ma sens
13 maj 21:04
PanCogito: | sinx(1−sin2x) | | sin3x | |
| + |
| =
|
| cos3x | | cosx(1−cos2x) | |
| | sinx | | sinx | | 1 | | t2+1 | |
= |
| + |
| = t + |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | | t | | t | |
13 maj 21:20
bart: zaraz bedzie "czemu tak?"
13 maj 21:59
M4ciek:
To wyrazenie ma sens dla :
| | π | |
1o cos3α ≠ 0 ⇒ α ≠ |
| + kπ |
| | 2 | |
2
o cosα − cos
3α ≠ 0 ⇒ cosα(1 − cos
2α) ≠ 0
cosα ≠ 0 v cosα ≠ 1 v cosα ≠ −1
| | π | |
Odp : α ≠ |
| + kπ v α ≠ 2kπ v α ≠ π + 2kπ , k ∊ C |
| | 2 | |
13 maj 22:33
Anna: | | sinx | | sinx | |
|
| + |
| = 2tgx = 2t  |
| | cosx | | cosx | |
13 maj 23:31
PanCogito: no tak zagapiłem się
14 maj 09:08