fizyka - proste przekształcenie wzoru
rogal180: np . wyszło mi w zadaniu , że :
W = 2*104N
a chciałbym aby była przedstawiona w J ponieważ 1J=1Nm
jak pomnożę wynik przez 102 to
2*104N*102 = 2*106Nm = 2*106J ?
to czy można tak zapisać ?
13 maj 20:24
bart: O.o
13 maj 20:25
rogal180: ?
13 maj 20:26
bart: W czyli praca jest wyrazana wlasnie w J (dżulach).. nie wiem skad Cis ie to wzielo i skad wgl
to przeksztalcenie.. jaki wzor koncowy otrzymales, z jakich wzrorow korzystales?
13 maj 20:27
abc: nie rozumiem
W = 2*10
4 N ? czyli pracę masz wyrażoną w niutonach
13 maj 20:27
PanCogito: obojętnie przez jaką liczbę pomnożysz niuton zawsze otrzymasz niuton
13 maj 20:29
rogal180: tak początkowo jest w niutonach a chciałbym w dżulach
13 maj 20:29
PanCogito: praca nie może być w niutonach
Niuton jest jednostką siły
13 maj 20:30
bart: @rogal180
podaj to zadanie lepiej, bo lekko nieogarniety jestes..
13 maj 20:32
rogal180: dobra może podam zadanie będzie łatwiej :
Celem skrócenia sprężyny o x1= 1 cm użyto siły f1=4*104[N] . Siła ta jest proporcjonalna do
skrócenia sprężyny . Ażeby ścisnąć sprężynę o x0 = 10cm należy wykonać pracę ?
13 maj 20:32
rogal180: mam do wyboru 4 opcje :
A) 3*104[Nm]
B) 2*106[J]
C) 2*105[J]
D) 3750[Nm]
13 maj 20:35
rogal180: i wychodzi mi niestety 2*104[N]
13 maj 20:36
PanCogito: | | 4*104 | |
F = k*x ⇒ k = |
| ⇒ k = 4*106N (k − stała sprężyny)
|
| | 0.01 | |
podstawiasz i masz
13 maj 20:36
PanCogito: Odp. C
13 maj 20:37
rogal180: dokładnie tak liczyłem ale wynik nie wychodzi
13 maj 20:38
rogal180: możesz przedstawić obliczenia , chodzi mi tylko podstawienie do wzoru − heh wiem szkoła
podstawowa ale mi nie wychodzi
13 maj 20:40
rogal180: | | N | |
PanCogito − mi k wyszło 4*106 |
| |
| | m | |
13 maj 20:43
PanCogito: | | N | |
x2 = m2 ⇒ W = |
| * m2 = N*m = J |
| | m | |
13 maj 20:48
rogal180: | | F1 | | 4*104[N] | | N | |
k = |
| = |
| = 4*106 |
| |
| | x1 | | 10−2[m] | | m | |
13 maj 20:48
rogal180: dlaczego x2 = m2 ?
13 maj 20:52
rogal180: aha już jednostki kumam skąd się wzięły ale jeszcze sam wynik mi się nie zgadza
13 maj 20:54
rogal180: | | k*x2 | | 10−2 | |
bo |
| = 4*106* |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 20:58
rogal180: x02 = (10*10−2)2 = (10−1)2 = 10−2
13 maj 21:02
rogal180: proszę pomóżcie
13 maj 21:12
rogal180: hallo
13 maj 21:30
bart: no i odp jest 2*10
−4 i mamy problem bo takiej odp nie ma..

czasem sa bledy
13 maj 21:58
rogal180: na pewno jest któraś z nich poprawna bo dostaliśmy takie zadanie osobiście od nauczycielki
13 maj 22:28