logarytmy
ola: pomoze ktos z logarytmow bo mam zaliczenie ; (( i mam zadania do zrobienie i mam noz na gardle
13 maj 19:09
ola: oblicz wartosc b :
a) log
3 b= 3
c) log
7 b = −1
f) log b = −3
oblicz wartosc a :
a) log
a25=2
b)log
a6= −1
h) log
a 2
√2= 3
13 maj 19:19
ceaser I: przypomnij sobie PODSTAWOWY wzór na logarytmy i z pewnością dasz sobie radę
13 maj 19:26
ola: znam ale nie wiem w jaki sposob wyliczyc mam a i b
13 maj 19:29
ceaser I: spójrz na wzór logarytmu, łatwo z niego odczytać że
a) 33=b więc b=3*3*3 b=27
itd...
13 maj 19:30
ola: ja wiem o tym ... ale nie wiem jak mam wyliczyc a i b
13 maj 19:31
Aldo: patrząc na podpunkt a)
3 do jakiej potęgi da Ci liczbę
b ?
Czyli 3
3=b
b=27
| | 2 | |
b) |
| do jakiej potęgi da ci b ? |
| | 3 | |
itd.
13 maj 19:36
ceaser I: weźmy na przykładzie c)
siedem jest w podstawie(jest mniejsza i zapisana u dołu) i podnosisz ją do potęgi, która jest
wyrażona za znakiem równa się= czyli w tym przypadku −1, b natomiast to jest twoja niewiadoma
którą masz obliczyć. w tym przykładzie jest to skonstruowane tak że w zasadzie nic nie
liczysz.
Reasumując b jest wynikiem podstawy logarytmu(tego nisko i na dole) podniesionego do potęgi po
znaku =
mamy 7−1=b , więc b=1/7
13 maj 19:36
Aldo: obliczając wartość a
a)
a do jakiej potęgi da ci 25 ?
a
2=25
a=5
b)
a do jakiej potęgi da ci 6 ?
a
−1=6
itd.
13 maj 19:38
ola: ahaa dziekuje juz rozumiem a jak z wyliczeniem a ?
13 maj 19:38
ceaser I: analogicznie tyle że masz podaną inną daną
13 maj 19:41
ola: podam wam wyniki zobacz czy dobrze wyliczylam.
a) 27
e) 3 do minus pierwszej
f) nie mam rozwiazania
13 maj 19:51
ceaser I: tam gdzie ,,nie widać " podstawy jest 10
13 maj 19:56
ola: czyli ?
13 maj 19:57
ceaser I: czyli e) masz źle
13 maj 19:57
ola: a do jednej drugiej = 8 to jak to wyliczyc ?
13 maj 19:58
ceaser I: e) log o podstawie 10 z b jest równy 1/3
to daje: 101/3 = 10pod pierwiastkiem 3stopnia
13 maj 19:59
ola: to jak bedzie w tym e ? i f ?
13 maj 19:59
ceaser I: jeśli mamy wykładnik potęgi z ułamkiem to mianownik pełni funkcję że tak powiem pierwiastka,
a pod pierwiastkiem=8 | mnożysz stronami przez 2 żeby zlikiwidować pierwiastek i masz:
a=64
13 maj 20:01
ola: ale to w jakim przykladzie ?
13 maj 20:03
ceaser I: c
13 maj 20:04