pomoc
onka: Blagam o wyjaśnienie rozwiązania bo nic nie rozumiem
O zdarzeniach A B C Ω wiadomo że P(A)=¼ , P(B)=⅓ , P (AпB)=⅕. Oblicz: P(A' п B' ) i P(A' /B )
13 maj 18:36
TOmek:
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | | 1 | | 35 | | 12 | |
P(AuB)= |
| + |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 4 | | 3 | | 5 | | 12 | | 5 | | 60 | | 60 | |
P(A'uB')=P(A')+P(B')−P(A' п B' )
13 maj 18:48
TOmek: P(AuB)=1−P(A'uB')
wynik P(A'uB') podstawiasz do wzoru
P(A'uB')=P(A')+P(B')−P(A' п B' )
i otrzymujesz P(A' п B' )
13 maj 18:49
TOmek:
zielone to P(A')
czerwone P(B)
P(A' /B ) czyli od cześci zielonej "wywalamy" czesc rózową
| | 3 | |
Pierw obliczmy rozlowy kawałek: jest to P(B) − P(AnB)=1/2 − 1/5= |
| |
| | 10 | |
| | 3 | | 3 | |
P(A' /B )= |
| − |
| = ........ |
| | 4 | | 10 | |
13 maj 18:56
TOmek: myśle ,ze sie nie pomyliłem, sprawdź wyniki, jak sie zgadzaja i czegos nie wiesz to pytaj
13 maj 18:58
TOmek: tam mam błąd
P(A'uB')=1−P(AuB)=...
13 maj 19:11