geometria analityczna
Rene: 1) Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach: x+y−3=0, x−y−1=0, 9x−y−7=0
a) znajdź współrzędne wierzchołków A, B, C tego trójkąta
b) wykaż, że ten trójkąt jest prostokątny
c) oblicz pole trójkąta
2) Prosta x−2y+2=0 przecina okrąg x2+y2−6x−16=0 w punktach A i B. Napisz równanie okręgu
symetralnej cięciwy AB.
13 maj 17:05
Rivi: 1.
a) szukasz punktów przecięcia jednej prostej z dwoma pozostałymi − i masz trzy wierzchołki.
b) proste mają równaniu y=−x+3 oraz y=x−1 a
1*a
2=−1 więc jest pomiędzy nimi kąt prosty − tam
gdzie trójkąta
| | 1 | |
c) liczysz długości przyprostokątnych i |
| *AB*AC (jak A to wierzchołek przy kącie prostym) |
| | 2 | |
13 maj 17:08
Gustlik: ad a)
{ x+y=3
{ x−y=1 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x =4 /:2
x=2
2+y=3
y=1
A={1, 1}
{ x+y=3
{9x−y=7 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10x=10 ?:10
x=1
1+y=3
y=2
B=(1, 2)
{ x−y=1
{9x−y=7 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−8x=−6 /:(−8)
3−4y=4
−4y=1 /:(−4)
13 maj 17:11
Gustlik: ad b
pr. k
x+y−3=0
y=−x+3
pr. l
x−y−1=0
−y=−x+1
y=x−1
pr. m
9x−y−7=0
−y=−9x+7
y=9x−7
Proste k i l są prostopadłem bo ich współczynniki kierunkowe spełniają warunek a1*a2=−1,
zatem trójkąt jest prostokątny.
13 maj 17:14
Gustlik: ad c)
1. Oblicz współrzędne wektorów AB
→ i AC
→, wzór jest taki: AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A], czyli od
współrzednych końca odejmujesz współrzędne początku.
2. Oblicz wyznacznik wektorów d(AB
→, AC
→).
| | 1 | |
3. Oblicz pole trójkąta z wyznacznika wektorów P= |
| |d(AB→, AC→)|.
|
| | 2 | |
Opis tej wektorowej metody obliczania pola jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
Jeżeli czegoś nie wiesz, to pisz, będę na forum wieczorem.
13 maj 17:19
Gustlik: ad 2)
1. Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu wg wzorów zamieszczonych tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 , przy czym
brakujące współczynniki traktujesz jak równe 0.
2. Skorzystaj z zasady, ze symetralna każdej cięciwy okręgu ZAWSZE przechodzi przez jego
środek, przekształć zatem równanie prostej zawierającej cięciwę podane w zadaniu do
| | 1 | |
kierunkowego, czyli do funkcji liniowej i z warunku prostopadłości a2=− |
| wyznacz |
| | a1 | |
funkcję liniową prostopadłą do tej prostej i przechodzącą przez środek tego okręgu − wstaw
współrzędne środka wyznaczone w pkt. 1.
13 maj 17:25