help
aśka: 1. mamy dany układ równań i nierówności
x2−4x−y+1≤0
y=1
dla x,y ∊ R . Jeśli długość boku kwadratu jest równa długości odcinka będącego rozwiązaniem
tego układu równań i nierówności to ile wynosi pole i obwód tego kwadratu.
2. ile wynosi obwód i pole figury będącej rozwiązaniem układu równań i nierówności
(x−3)2+(y−1)2=10
x−3y≤0
13 maj 16:52
think: ad. 1.
x2 − 4x − y + 1 ≤ 0
y = 1
x2 − 4x − 1 + 1 ≤ 0 ← to jest nierówność kwadratowa przez rozwiązanie, rozumie się przedział
[x1;x2] długość tego przedziału x2 − x1 będzie długością boku kwadratu. Pole to (x2 −
x1)2 a obwód to 4*(x2 − x1)
15 maj 08:33
think:

no tak się jakoś złożyło że część wspólna okręgu i tej półpłaszczyzny to połowa okręgu
(zaznaczone na zielono). Obliczenie pola nie powinno być niczym trudnym, obwód też nie jest
powalający
15 maj 08:38