zbadaj ciągłość funkcji
angela: Zbadaj ciągłość funkcji:
| | ⎧ | x−2 ; x<−1 | |
| f(x) = | ⎨ | 2x62 + x − 2 ; −1≤x<2≤ |
|
| | ⎩ | 3−x2 ; x≥2 | |
wyszło mi:
x
0 = −1
lim (x+2) = 1
x→−1
−
lim (2x
2 +x −2) = −5
x→ − 1
+
czyli funkcja nie posiada granicy, czyli nie jest ciągła ... i nie wiem co dalej
13 maj 15:32
Sabin:
Robisz to samo dla x0 = 2 i... podajesz odpowiedź?
13 maj 15:34
angela: | | ⎧ | x−2 ; x < − 1 | |
| f(x) = | ⎨ | 2x2 + x − 2 ; −1 ≤ x < 2≤ |
|
| | ⎩ | 3 − x2 ; x ≥ 2 | |
x
0 = 2
lim ( 2x
2 + x − 2) = 8
x → 2
−
lim (3 − x
2) = −1
x → 2
+
odp. funkcja nie jest ciągła
13 maj 15:46
angela: i to wszystko?
13 maj 15:46
Sabin:
Odp. funkcja nie jest ciągła w punktach x = −1, x = 2; W pozostałych punktach dziedziny jest
ciągła.
13 maj 15:50
angela: ufff ... chociaż coś mi sie udało
13 maj 15:52