nierówności, proszę o pomoc
malaga: rozwiąż nierówności:
−x2+5x +14 >0
13 maj 14:55
Rivi:

liczysz miejsca zerowe tej funkcji, zaznaczasz je na osi i przed x
2 jest minus więc łapki
paraboli w dół. Z z osi widać, że >0 jest dla x∊(−2,7)
13 maj 15:03
malaga: czyli muszę najpierw wyliczyć x1 x2 i deltę? to będą rozwiązania?
13 maj 16:49
luk18: Nie, to będą tak jakby granice rozwiązań. x1 i x2 są rozwiązaniami tylko gdy mamy do
czynienia z równaniem a to jest nierówność.
13 maj 18:36
malaga: ahaa
13 maj 18:43
malaga: jak obliczyć miejca zerowe tej funcji?
13 maj 23:30
Mila: miejsca zerowe to x dla których y =0 czyli x1 i x2 jjezeli Δ>0 lub x0 jezeli Δ=0
13 maj 23:38
Mila: w nierówniści rozwiązaniem jet przedział lub przedziały
w tym zadaniu jest to przedział ,gdzie y>0 czyli miedzy x
1 i x
2
Δ=b
2−4ac a=−1 b=5 c=14
Δ=5
2−4*(−1)*14
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
13 maj 23:42
Pepsi2092: W Twoim przypadku a=−1,b=5, c=14
Δ=b
2−4ac
Wyliczasz, potem
√Δ
i wyliczasz miejsca zerowe, czyli x
1 i x
2 ( to są te które Rivi zaznaczył na osi x)

Parabolke rysujesz z ramionami w dół bo (a jest ujemne) i odczytujesz x dla których nierównosć
jest spełniona

Dodatnie nad zerem, ujemne pod

pzdr
13 maj 23:43
Pepsi2092: Sorry
Mila, że się wpierniczyłem
13 maj 23:45
malaga: dziękuję bardzo. luk 18 mnie wprowadził trochę w błąd
13 maj 23:58