będe wdzieczny za pomoc
123123: Będe wdzięczny za pomoc

zad1Dany jest okrag o srodku O i promieniu r1 oraz okrąg o środku S i promieniu r2. określ
wzajemne położenie tych okręgów" a) |OS|=1, r1=5, r2=6 b) |Os|=14, r1=5, r2=8 c)|OS|=3 r1=√2
r3=√3
Zad 2. Trzy okragi o promieniu 1,2,3 są parami styczne zewnętrz. Oblicz pole trójkąta, ktróreg
wierzchołki są środkami tych okręgów.
zad3. Oblicz promien okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokatnych długości 5 i12
zad4 Stosunek długośvi przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równy 3:4 promien okręgu
opisanego na tym tórjkącie ma długość 10cm. Oblicz pole trójkata
zad5. Uzasadnij, ze promien okręgu opisanego na tórjkącie rtównobocznym o boku długośvi a
wyraża się za pomoca wzoru: R=a√3/3