układ równań
Pysia: Proszę pomóżcie jak to obliczyć , będę wdzięczna
39,098 u =(38,96 u * x) + (40,96 u * y) ←kreska ułamkowa − przez 100%
x + y = 100
13 maj 12:41
Sabin: Masz tak:
39,098u = 38,96ux + 40,96uy
x + y = 100
1. Podziel pierwsze równanie przez u (zakładając, że u ≠ 0)
2. Z drugiego równania wyznacz x, x = 100 − y (lub y, y = 100 − x) i podstaw do pierwszego.
3. Wylicz co trzeba.
4. Po wyliczeniu podstaw wynik do drugiego równania, żeby wyliczyć drugą niewiadomą.
13 maj 14:23
Pysia: dzięki
13 maj 14:30