Funkcja kwadratowa
Jula: Przedstaw wzór w postaci iloczynowej:
Co należy zrobić z ułamkami?
13 maj 09:50
b.: | | −3 | |
można po prostu wyłączyć |
| przed nawias (w nawiasie będzie x2 − coś) |
| | 4 | |
13 maj 09:51
Jula: wynik ma wyglądać tak:
Chodzi mi o dokładne obliczenia
13 maj 09:53
b.: | | 3 | | 4 | |
to gdzieś się pomyliłaś w przepisywaniu: albo w wyniku jest − |
| , albo w zadaniu − |
| . |
| | 4 | | 3 | |
Tak czy siak, trzeba wyłączyć przed nawias czynnik stojący przy x
2 −− napisz, co się dostaje
13 maj 09:56
Jula: | | 1 | |
Tylko nie rozumiem skąd się wzięło to |
| |
| | 2 | |
Czy żeby podać ten wzór muszę wyliczyć deltę? Jeśli tak to jak to zrobić jeśli są te ułamki ?
13 maj 10:04
b.: najpierw wyłączasz −4/3 przed nawias:
| | 4 | | 1 | | 4 | |
− |
| x2 + |
| = − |
| ( x2 − .... ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
uzupełnij miejsce ...
13 maj 10:11
Jula: Niestety....nie umiem tego zrobić
13 maj 11:51
b.: pokazuję na (innym) przykładzie, jak to sie robi:
| | 2 | | 1 | | 2 | | 5 | | 1 | | 2 | | 5 | |
− |
| x2 + |
| = − |
| ( x2 − |
| * |
| ) = − |
| ( x2 − |
| ) |
| | 5 | | 7 | | 5 | | 2 | | 7 | | 5 | | 14 | |
bo
teraz rozumiesz?
13 maj 14:26
Jula: Tak


Właśnie o to mi chodziło,żeby wytłumaczyć mi to po kolei. bardzo,bardzo dziękuję
13 maj 18:56