;)
Banan: Witam mam maly problem w rozwiazaniu 2 zadan czy moglby mi ktos pomoc

z gory dziekuje:
1.Wyznacz zbior funkcji kwadratowej f(x)=2(x−1)
2−3
2.Wyznacz miejsce zerowe wielomianu W(x)=x
3(x
2+3)
13 maj 08:25
Kaja: Ad1
to postać kanoniczna f(x)=a(x−p)2+q gdzie (p,q) to wpółrzędne wierzchołka paraboli
zb wartości f(x)= [q, ∞) dla a>0 lub (−∞,q] dla a<0
tu q= −3 i a=2>0
Zatem zb W =[−3,∞)
[ oznacza przedział lewostronnie domknięty
13 maj 08:54
Bizon:
1. Wyznacz yw paraboli
Parabolka ramionami do góry ... przyjmuje wartości <3, ∞)
2. x=0
13 maj 08:57
Kaja: x3 = 0 to x=0
x2+3≠0
zatem W(x)=0 dla x=0
miejsce zerowe to x=0
13 maj 09:03
Bizon: oczywiście zad.1 możesz rozwiązać bez liczenia czegokolwiek.
Wykresem podanej funkcji jest wykres funkcji y=2x2 ... przesunięty o ... w prawo i o ... do
dołu
13 maj 10:15
Banan: dziekuje Wam bardzo ale i tak tego nie czaje pozdrawiam
13 maj 13:08
Banan: A moglibyscie to obliczyc

na tej zasadzie moze bym zaczail cos nie cos bo dla mnie to czarna
magia
13 maj 13:14