Wykazać, że nie istnieje granica
Magda: Wykazać, że nie istnieje granica.
x dąży do 0
y dąży do 0
Mam problem z tym zadaniem, bardzo proszę o pomoc
13 maj 01:04
b.: | | 1 | | 1 | | 1 | |
rozważ dwa ciągi, np. (xn,yn) = (0, |
| ), oraz (xn', yn') = ( |
| , |
| )... |
| | n | | n | | n | |
13 maj 09:36
Magda: jak by komuś to nie sprawiło problemu to proszę o pomoc w rozwiązaniu
13 maj 13:11
Sabin:
Bierzesz pierwszy ciąg (0,
1n). Ciąg ten dąży do (0,0)
Liczysz granicę:
| | | | 0 | | 0 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0
|
| | | | | | 3 | |
Bierzesz drugi ciąg, który też dąży do (0,0) i robisz to samo:
Pokazałaś, że biorąc dwa
różne ciągi
zbieżne do tego samego punktu dostałaś dwie
różne granice. Stąd wniosek, że nie istnieje granica funkcji z zadania.
13 maj 14:17
b.: hmm Magda prosiła o pomoc, a nie o kompletne rozwiązanie
13 maj 14:23
Sabin: W sumie...
13 maj 14:29
Magda: dziękuję bardzo
14 maj 16:37