.
seba: DLA JAKICH WARTOŚCI PARAMETRU M DZIEDZINA FUNKCJI:
f(x)=√x2−mx+m+3
jest zbiór liczb rzeczywistych?
13 maj 00:25
Anna: Piszę.
13 maj 00:31
Anna:

x
2−mx+m+3 ≥0 dla x∊R ⇔ Δ < 0
b
2 − 4ac < 0
m
2−4(m+3) < 0
m
2−4m−12 < 0
Δ
1 = 64 ,
√Δ1 = 8
m
1=6, m
2= −2
Z wykresu paraboli mamy:
m∊(−2,6)
13 maj 00:38
;): Nakładam poprawkę Δ ≤ 0
Więc m∊<−2,6>
13 maj 00:56
luk18: Ja uważam że przedziały nie powinny być domknięte i Δ<0 a nie Δ≤0
13 maj 07:56
;): To źle uważasz podstaw sobie za m −2 i 6 i zobacz że wtedy też spełniają wszystkie x
dziedzine
13 maj 22:49
luk18: Masz rację przecież dziedzina tutaj jest ≥0 a nie tylko >0 .... to nie ułamek
14 maj 00:03
;): Cieszę się że mam rację
14 maj 00:04