Podaj przykład wielomianów.
ysiulec: Podaj przykład wielomianów u i w, takich, że st (u) = 4, st (w) = 4 oraz:
a) st (u+w) = 4
b) st (u + w) = 3
na przykładzie a) chcę pokazać, że rozumiem ocb, ale dla mnie jest to dziwne zadanie.
u(x)=4x4+x+2
w(x)=2x4+2x2+2x+1
Stopnie u i w wynoszą 4, po dodaniu ich do siebie również 4.
b) − prawdę mówiąc szukam tu kruczka. Podejrzewam, że jeden z współczynników ma być ujemny?
u(x)=4x4+x2+x+1
w(x)=−4x4+x3+2x2+4
Czy taki przykład można zaliczyć? Do tych zadań nie ma odp w podręczniku.
12 maj 23:11
Eta:
Ok
12 maj 23:30