ciągi
Misia: Oblicz dwunasty wyraz ciągu (an) wiedzac ze suma n jego poczatkowych wyrazow jest określona
wzorem Sn=(−1)n x(razy) n2
12 maj 22:34
Misia: prosze..
12 maj 22:36
PanCogito: Sn = (−1)n*n2
S1 = a1 ⇒ a1 = (−1)1*12 ⇒ a1 = −1
a2 = S2 − S1
Po obliczeniu a2 obliczysz r, a później a12
12 maj 22:43
Misia: dziekuje
12 maj 22:44
PanCogito:
12 maj 22:44
Anna: Sn=(−1)n*n2
S12=(−1)12*122 = 144
S11= (−1)11*112 = −121
a12 = S12 − S11 = 144 −(−121) = 144+121= 265
12 maj 23:12
Eta:
Poprawne rozwiązanie jest:
Sn − Sn−1= an
to: a12= S12− S11
S12= 144 , S11= −121
a12= 144−(−121)= 144+121= 263
12 maj 23:16
Eta:
poprawiam chochlika a12= 265
12 maj 23:17
Anna: Witaj
Eta
12 maj 23:19
Eta:
Witam
Anno
12 maj 23:19