..
Kacper: Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma dwóch ostatnich wyrazów
wynosi 105, a siódmy wyraz równa jest równy 30. Znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego
ciągu.
12 maj 21:59
Eta:
a1= 12, r= 3 n= 15
12 maj 22:06
Kacper: a jak to obliczyć

proszę o szczegóły
12 maj 22:09
Eta:
2a
1+r= 27 i a
7= a
1+6r= 30
rozwiąż układ równań
2a
1+r= 27
a
1+ 6r= 30
następnie: a
n−1 + a
n = 105
2a
1 +( n−2)*r + (n−1)*r= 105
podstaw za a
1 i r wyznacz n
12 maj 22:10
Kacper: a pomożesz jeszcze mi z układem równań, bo zawsze mam z tym kłopot
12 maj 22:13
Eta:
mnożysz drugie równanie przez (−2)
2a1 +r = 27
− 2a1 −12r = −60
−−−−−−−−−−−−−−−−
−11r= −33 => r= 3 to: a1+6*3= 30 => r= 12
12 maj 22:18
Kacper: Dziękuje bardzo za pomoc
12 maj 22:21
ggyyyt:
12 maj 22:22