marta: Z pojemnika, w którym jest n kul białych i 2n kul czarnych n≥3, wybieramy losowo
jednocześnie trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeniaA-otrzymamy co najmniej dwie
kule białe
7 kwi 13:39
Marek vel Moog: ze wzoru na dwumian newtona -
Moc zbioru Ω = (3n / 3) -> Obliczasz
Moc zbioru A, zdarzenia sprzyjające zdarzeniu -> = (n / 2) * (3n-2/1) 0 -> obliczasz
Potem A/Ω i masz prawdopodobieństwo.
UWAGA

Nie daję głowy, że to poprawne rozwiązanie... ale ja bym tak to rozwiązał.
Pozdrawiam
7 kwi 15:06
b.: Powyżej moc zbioru A chyba nie jest dobrze policzona - jeszcze raz:
Moc zbioru Ω = (3n po 3) (symbol Newtona)
czyli moc zbioru Ω = 3n*(3n-1)*(3n-2)/6
(to było dobrze)
Moc zbioru A, wszystkich zdarzeń sprzyjających
= (n po 2) * (2n po 1) + (n po 3)*(2n po 0) =
= n*(n-1)/2 * 2n + n*(n-1)*(n-2)/6.
7 kwi 16:01
b.: WARTO się zastanowić, dlaczego pierwsze rozwiązanie (Marka) jest niepoprawne
-- czy widzicie, dlaczego?...
7 kwi 16:16
marta: ok dzięki

już rozumiem, druga wersja faktycznie jest dobra
7 kwi 19:55
Moog vel Marek: yhy też widze

pośpiech złym doradcą - pozdrawiam
7 kwi 22:04