znajdz 2 różne rozwiązania:(m-5)x^2-4mx+m-2=0
seba: dla jakich wartości parametru m∊R równanie (m−5)x2−4mx+m−2=0 ma 2 różne rozwiązania?
12 maj 21:29
Rivi: Δ>0
Δ=(−4m)2−4(m−5)(m−2)
12 maj 21:41
Grześ: oraz m−5≠0
12 maj 21:43
Pepsi2092: Z moich wyliczeń wychodzi, że równanie to ma dwa różne rozwiązania dla wszystkich liczb
rzeczywistych z wyjątkiem 5

czyli m∊R\5 Ale niech ktoś jeszcze sprawdzi bo mogłem się gdzieś
pomylić
12 maj 21:49
seba: dlaczego Δ wychodzi mi ujemna tzn Δ=−71?
12 maj 23:31
;): A pokaż jak policzyłeś Δ
12 maj 23:37
seba: Δ=(−4m)2−4(m−5)(m−2)
Δ=3m2−7m+10
Δ=49−120
12 maj 23:42
seba: ZNACZY, BO JA POLICZYŁEM KOLEJNĄ DELTĘ Z TEGO WYRAŻENIA CO MI WYSZŁO Z PIERWSZEJ DELTY
12 maj 23:49
;): Czyli dla każdego m ma dwa pierwiastki tylko jeszcze patrzymy na założenia a w założeniach mamy
że m ≠ 5 więc m∊R\{5}
13 maj 00:02