matematykaszkolna.pl
pytanko z chemii xyz: może ktoś mi pomoże, nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie kiedy pierwiastek jest elektroujemny, a od kiedy jest już elektrododatni?
12 maj 21:10
papillon06: pierwiastek elektroujemny − to ten, który łatwiej przyjmuje elektrony niż oddaje podczas tworzenia wiązania pierwiastek elektrododatni − to ten, który łatwiej oddaje elektrony niż przyjmuje podczas tworzenia wiązania. elektrony mają ładunek ujemny (−) więc gdy pierwiastek przyjmie elektrony, czyli ma więcej elektronów dlatego nazywa się on elektroujemny mam nadzieję, że pomogłam emotka
12 maj 21:37
xyz: dzięki, ale jeszcze konkretniej chodziło mi o to kiedy dany pierwiastek uznajemy jako elektroujemny, a kiedy jako elektrododatni kiedy ma np. 4 elektrony walencyjne, przyjmie 4 czy odda 4, czy może i to i to?emotka
13 maj 21:12
papillon06: jeśli popatrzymy na grupy główne (1,2,13−17) to: * pierwiastki z grupy I,II i III oddają elektrony (ulegają jonizacji i stają się kationami) * od V do VII przyjmują elektrony (stają się anionami) * pierwiastki z IV grypy albo przyjmują albo oddają, to zależy od reakcji. emotka
15 maj 13:05
xyz: dziękuję
17 maj 22:53