Fiza
Matematyk: Ile cząsteczek azotu znajduje się w naczyniu o pojemności 0,003m/3 jeżeli temperatura gazu
wynosi 27 stopni C(T=300K), a jego ciśnienie (p=0,0001Pa).
12 maj 21:05
hwdtel:
V=3*10
−3 m
3 , p=1*10
−3 Nm2 , T=300 deg , k≈1,38*10
−23 Nmdeg
−1
k−zbędne,jeśli chcesz obliczyć liczbę gramocząsteczek azotu [N
2]
Z obliczeniami , jako matematyk sobie poradzisz
13 maj 12:10
hwdtel:
c.d.W sytuacji gdy chcesz obliczyć liczbę gramocząsteczek[N
2]
należy podać wartość R≈8,31 Nmdeg
−1mol
−1 i równanie
| | pV | |
przyjmie postać n=?= |
| |
| | RT | |
13 maj 12:24