ciągi :)
monix1991: Dla ciągu arytmetycznego an=4n−1 oblicz:
a)sumę wyrazów od a30 do a 60
b) sumę początkowych 30 wyrazów o numerach parzystych.
12 maj 21:00
Maryjusz: a) suma od a30 do a60 to
S60−S29 = ....
12 maj 21:05
monix1991: a coś dokładniej

?
13 maj 20:36
ceaser I: a masz odp ?
13 maj 20:45
monix1991: nie nie mam

niestety
13 maj 20:51
ceaser I: a) podstaw pod n 30 a później 60
skorzystaj ze wzoru na sumę pamiętając że obliczasz 30 wyrazów a a30 jest=a1

wyszło mi 3870(dokładnie tak jak oznaczenie mojej karty graficznej

)
13 maj 20:52
monix1991: i tak dalej nie wiem o co chodzi.... aaa to super ze masz kartę graficzna .... ;>
13 maj 20:55
ceaser I: a30=4*30 −1
a60=4*60 −1
13 maj 20:56
iwona90: pomóżcie z tym zadaniem
13 maj 21:25
iwona90: mam podobne do zrobienia
13 maj 21:26