dziedzina
!!!!!!: okreslic dziedzine funkcji
12 maj 20:45
Hiuston: całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem?
12 maj 20:58
!!!!!!: niee −x jest osobno
12 maj 21:00
Hiuston: | | x | |
no to |
| >0 wystarczy to rozwiązać |
| | x+2 | |
12 maj 21:04
Hiuston: piszesz x(x+2)>0 czyli x=0 i x=−2 rysujesz parabole skierowaną ramionami do góry i odczytujesz
wynik.
12 maj 21:05
Hiuston: powinno Ci wyjść (−∞,−2>u<0,∞) bo pomiliłem się w znaku zamiast > powinno być≥
12 maj 21:07
!!!!!!: ok. dzieki
12 maj 21:07
oktavius: dal x=0 x(x+2)=0, a nie >0 a dla x=−2 x(x+2)=0, a nie >0
12 maj 21:08
Maryjusz: nie tak

jeszcze x+2≠0 , ponieważ jest w mianowniku
Czyli x ∊ (−∞;−2) U <0, +∞)
12 maj 21:09