Trójkąt ABC
Piotrek: w trójkącie abc bok ab ma długość a, natomiast bok BC ma długość b. Pole tego trójkąta P=
25 ab. Oblicz długość boku BC .
Cały czas krążę wokół takich wzorów
25ab=12ah
b=54h
I nie wiem, czy na tym może zostać, czy mam krążyć dalej.
12 maj 20:40
Piotrek:
12 maj 20:46
Piotrek:
12 maj 20:56
Piotrek: Proszę o pomoc
13 maj 12:47
Piotrek: Nie obliczyć, bok BC, tylko AC



!
13 maj 13:12
PanCogito: Ja bym próbował ze wzoru Herona
13 maj 13:17
Piotrek: A nie ma jakiegoś prostszego sposobu, albo mógłby mnie ktoś naprowadzić na ten?
No bo mam ten wzór i co dalej, przecież tego to się nawet wymnożyć nie da w momencie jak nie
mam konkretnych liczb....
13 maj 13:38
bart: zrobie
13 maj 13:56
bart:

Dane mamz a i b
| | 1 | |
P= |
| sinγab i przyrownujemy |
| | 2 | |
1=sin
2γ+cos
2γ
| | 16 | |
cos2γ=1− |
| γ−kat ostry wiec cosγ∊(0,1) |
| | 25 | |
z twierdzenia cosinusow mamy:
c
2=a
2+b
2−2abcosγ
c=
√....
13 maj 14:01
Piotrek: Dziękuję
13 maj 14:17
Piotrek: a może by mi tak ktoś mógł powiedzieć o co chodzi od 4 linijki
tzn. dlaczego jest 1=.....
15 maj 12:43
15 maj 12:51
15 maj 12:55
Piotrek: a jeszcze skąd wiemy, że jak wyszło 16/25 to jest kąt ostry
15 maj 12:56