pomocy
karolajn: romanoo,bart,godzio − ktokolwiek kto zna się na fizyce !
1.Oblicz okres obiegu sztucznego satelity Ziemi, który okrąża ją na wysokości 3R2, gdzie R1
promień Ziemi, g− przyspieszenie ziemskie na powierzchni. Wykonaj odpowiedni rysunek.
2. Ciężar paczki na biegunach Ziemi wynosi 200N. Ciężar tej paczki na planecie o 3−krotnie
większej masie i 2−krotnie większym promieniem wynosi:
A 200n
B 400n
C 50n
D0n
E 1200 N
3. Prędkość jaką należy nadać ciału na powierzchni pewnej planety ,a by stało się jego satelitą
byłaby równa około; (Mz/Mo= 9, Ro/Rz=4) (nie wiem czy oznaczenia są dobre )
a. 284,4 km/s
b. 36km/s
c. 0,36 km/s
d. 28,4 m/s – około
Jeżeli Jowisz porusza się po orbicie eliptycznej wokół Słońca, to wrz ze zmianą położenia na
orbicie:
A jego energia potencjalna i całkowita zmieniają się a kinetyczna nie zmienia się
B jego energie: kinetyczna, potencjalna i całkowita nie ulegają zmianie
C jego energia kinetyczna i potencjalna zmieniają się, a całkowita nie zmienia się
D jego energia kinetyczna i całkowita zmieniają się, a potencjalna nie zmienia się
E jego energie: kinetyczna, potencjalna i całkowita ulegają zmianie
5. Na wadze położono ciało o masie m. Poprawne są stwierdzenia:
A waga sprężynowa na biegunie wskazuje mniej niż na równiku
B wskazania wagi sprężynowej na równiku i na biegunie są takie same
C waga sprężynowa na biegunie wskazuje więcej niż na równiku
D wskazania wagi szalkowej na równiku i na biegunie są takie same
A 4
B 2 i 4
C 3 i 4
D 2
E 1
Odpowiedź uzasadnij (chyba 3 i4)
6. Dwa satelity krążą wokół Ziemi po orbitach kołowych o promieniach spełniających warunek
r1=3r2 (albo r2=3r1−> może wywnioskujesz z odpowiedzi) Stosunek okresów T1 do T2 wynosi :
A. 3
B. 9
C. √3 /9
d. 3√3
12 maj 20:36
b.: ad 6.: poszukaj sobie praw Keplera
12 maj 20:38
karolajn: 2 mam zrobione, pozostaje jeszcze 5 ... Jest w stanie ktoś mi pomóc ?
12 maj 21:12
karolajn:
12 maj 21:24
karolajn: w 6
wychodzi mi 3
12 maj 21:32
godzio: y ?
12 maj 21:34
12 maj 21:34
karolajn: przed ostatnią linijkę mam tak jak ty, ale tam jak to obliczyłeś ? Mógłbyś rozpisać ?
12 maj 21:38
Godzio:
| 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √27 | | 3√3 | | √3 | | 9 | |
12 maj 21:44
karolajn: dzięki, masz racje. Mógłbyś mi pomóc w zadaniu 1 i 3 ? Według mnie 5 C, 4 C.
12 maj 21:47
karolajn: to może ktoś inny ?
12 maj 21:59
romanoo: zaraz przyjdę, idę po wakacyjnego browarka
12 maj 22:02
karolajn: nie dobijaj
12 maj 22:16
romanoo: pierwsze coś jest chyba nie tak, ale 2:
m=20kg
| | 800 | |
Q2=mgp = |
| = 266,(6) N |
| | 3 | |
12 maj 22:16
romanoo: czekaj, coś nie tak...
12 maj 22:18
karolajn: 2 jestem pewny

, także możesz je zostawić. Nie mam kompletnie 1 i 3. Teoretyczne mam
zrobione, ale nie jestem pewny czy dobrze, a 6 też gotowe.
12 maj 22:20
romanoo: a jaki masz wynik w 2
12 maj 22:20
romanoo: ok 3, a te M
o i R
o to mam rozumiec że masa i promień tej planety ?>?
Prędkość jaka jest potrzebna aby ciało stało się sztucznym satelitą to tzw pierwsza prędkość
kosmiczna, (dla ziemi 7,9 km/s) znajdujesz ja z przyrównania dwóch sił− siły dośrodkowej w
ruchu po okręgu i siły grawitacji...
12 maj 22:25
karolajn: w 2 150 N, licze y(nie wiem jak napisać) Ziemi, wychodzi 3/4 i to razy 200 N.
W 3 ma wyjść 0,36 km/s.
12 maj 22:29
romanoo: znamy więc prędkość dla ziemi, teraz wystarczy obliczyć ją dla tego satelity, najlepiej ze
stosunków, bo to jest najczęściej wykorzystywane w zadaniach z grawitacją
M
z=9M
0
R
o=4R
z
| | Vz | |
czyli |
| =6 czyli V p = V z/6 =... czy na pewno dobrze są zapisane te stosunki   |
| | Vp | |
12 maj 22:36
karolajn: innym sposobem ale też wychodzmi mi 1/6 razy 7,9. Więc myślę dobrze, być może coś źle jest z
danymi. Jeżeli możesz to wytłumacz mi jeszcze 1 i ide sie tego nauczyć i spać.
12 maj 22:38
romanoo: hmmm, tam ma być tylko R
1 
bo inaczej sie nie da
12 maj 22:42
karolajn: możliwe ze tam jest 3R1, gdzie R1 to promień Ziemi.
12 maj 22:45
romanoo: | | g | |
Wiadomo że przyspieszenie na tej wysokości będzie równe |
| = 1,11 |
| | 32 | |
| | GM | | 2π3R | |
porusza się z V=√ |
| = |
| |
| | 3R | | T | |
możńa zamienić
a= natężenie pola na tej wyskokości
| | 2π3R | |
√a3R= |
| dalej dasz już radę, tak powinno być dobrze |
| | T | |
12 maj 22:50
romanoo: innej opcji nie widzę...
12 maj 22:51
karolajn: A czy
T=3R/√GM/r jest poprawnie ? V wyliczone z GMm/r2= mv2/r
12 maj 22:54
karolajn: i czy mógłbyś trzasnąć rysunek, za to też jakieś punkty dostane.
12 maj 22:55
romanoo: no ja też V z tego wyliczyłem, ale nie rozumiem jak Ty zamieniłes Lewą stronę równania ( tą
| | 2πR | |
gdzie jest V) jak zazmieniłeś V  V w ruchu po okręgu = |
| |
| | T | |
12 maj 22:57
karolajn: racja, a co miałbym podstawić w twoim równianiu za a? podczas obliczeń
12 maj 22:59
romanoo:

co tu więcej rysować, tu jeszcze nie jest podane czy to 3R to jest wysokość od powierzchni, czy
od środka ja liczyłęm od środka, jeśli będzie od powierzchni planety to zamiast 3
2 będzie 4
2
bo jeszcze trzeba promień uwzględnić...
12 maj 23:01
12 maj 23:02
romanoo: przyspieszenie ziemskie na tej wysokości
12 maj 23:02
romanoo: dobra, spadam, mam nadzieję że pomogłem, powodzenia
12 maj 23:06
karolajn: dzieki, przyda się
12 maj 23:06