Proste
krzysiek: Proszę o wytłumaczenie krok po kroku
POMOCY!
mama takie 2 zadania ktorych nie rozumiem 1. dana jest prosta y=1/2x+3 znajdź równanie prostej
a)równoległej b)prostopadłej zapisz te proste w postaci ogólnej
12 maj 20:25
Kejt:
| | 1 | |
a) jeśli prosta ma być równoległa do prostej o równaniu: y= |
| x+3 to musi mieć ona ten sam |
| | 2 | |
| | 1 | |
współczynnik a (y=ax+b), więc y= |
| x+b, 'b' to w tym przypadku dowolna liczba. |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) jeśli prosta ma być prostopadła do prostej y= |
| x+3 to iloczyn współczynników 'a' musi |
| | 2 | |
być równy −1:
a
2=?
a
1*a
2=−1
a
2=...
podstawiasz do: y=ax+b gdzie 'b' to znów dowolna liczba
12 maj 20:29
Rivi: tego już się nie da prościej xD
12 maj 20:31
krzysiek: dzięki juz kminie
12 maj 20:37