łatwe :)
b.:

łatwe zadanko dla chętnych: obliczyć pole figury będącej sumą kwadratu o boku długości 1 i
półokręgu o promieniu 1/2 −− rysunek
12 maj 20:23
b.: podbijam
22 maj 00:42
Bogdan:
Jak łatwe, to podaj najpierw swoje rozwiązanie
22 maj 01:27
BacuuS:
a−długosc boku
r−promien okregu
tylko podsawic
22 maj 01:41
b.: łatwe, ale nieco podchwytliwe − jakbym podał rozwiązanie, to nie byłoby zabawy...

jakieś inne propozycje niż ta od BacuuSa?
22 maj 21:45
b.: widzę, że się zadanie nie spotkało z zainteresowaniem − no nic, podaję dla porządku
rozwiązanie:
pole kwadratu = 1
pole półokręgu = 0
odp: pole figury = 1.
(w poprzedniej propozycji BacuuSa był błędny wzór na pole półokręgu

)
24 maj 17:54