Planimmetria
Maleńka: Dany jest okrąg o środku P i promieniu r. Podaj równania prostych równoległych do osi OX i
stycznych do tego okręgu.
a) P(2,4), r=2
b) P(−3,1), r=5
Mogłabym prosić o rozwiązanie choć jednego podpunktu? Byłabym wdzięczna.
12 maj 20:14
Rivi: Zadajesz sobie pytanie, jak jest największa i największa współrzędna "x" dla tych okręgów.
Najlepiej narysuj sobie i będziesz widzieć. Skoro w pierwszym masz P(2,4), więc środek ma
współrzędną x=2. promień wynosi 2, więc idzie najwięcej dwa do dołu i dwa do góry, czyli x=0 i
x=4 i to są proste równoległe do OX i styczne do okręgu

drugie sama tak zrób i podaj
rozwiązanie
12 maj 20:22
Maleńka: Największa i największa?

A mogłabym prosić o rozwiązanie tak krok po kroku? Bo nie miałam jeszcze tego tematu i trudno
mi sobie to trochę wyobrazić...
12 maj 20:31
Rivi:

Największa i najmniejsza"

P=(2,4)
prosze

niebieska trochę niżej, żeby się nie zlewało z OX
12 maj 20:35
Maleńka: Dzięękuuuję bardzo!
12 maj 20:37
Maleńka: Okey, wszystko rozumiem, tylko w zadaniu trzeba było podać równania prostych równoległych...
12 maj 20:49