Proste równoległe i prostopadłe
krzysiek: POMOCY

!
mama taie 2 zadania ktorych nie rozumiem
1. dana jest prosta y=1/2x+3
znajdź równanie prostej
a)równoległej
b)prostopadłej
zapisz te proste w postaci ogólnej
2. zapisz równanie prostej do niej
a)równoległej
b)prostopadłej
przechodzące przez pkt P (3,2)
zapisz te prosta w postaci ogolnej
BŁAgAM POMOCY
12 maj 20:08
Rivi: | | | |
proste są równoległa gdy ich współczynniki przy x są takie same |
| |
| | | |
| | | |
y=1/2x+b − dla każdego b są równoległe |
| |
| | | |
| | | |
prostopadłe gdy ich współczynniki a1*a2=−1 |
| |
| | | |
w 2. podstawiasz do tych równań x=3 y=2 i wyliczasz b i gotowe.
12 maj 20:11
Rivi: y=−2x+b oczywiście w prostopadłej, bo 1/2*−2=1
12 maj 20:13
krzysiek: a można by tak jaśniej krok po kroku... prosze
12 maj 20:13
Rivi: | | 1 | | 1 | |
równanie masz w postaci y=ax+b. Tu masz y= |
| x+3 czyli współczynnik a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
proste są równoległa gdy ich współczynniki "a" są takie same, więc równanie prostej równoległej
| | 1 | |
do danej jest y= |
| x+b gdzie "b" to dowolna liczba. W 2b podstawiasz współrzędne pkt (3,2) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
i liczysz to "b" 2= |
| *3+b ⇔ b= |
| , więc funkcja ma wzór y= |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
drugie na tej samej zasadzie, tylko są prostopadłe gdy a1*a2=−1 a1= |
| i wyliczamy a2 ⇔ |
| | 2 | |
więc wzór prostej prostopadłej to y=−2x+b i tak samo jak wyżej podstawiasz współrzędne pkt
(3,2) to już sam...
12 maj 20:19
krzysiek: drugie zadanie rozumiem
pierwszego nie
12 maj 20:19
Rivi: | | 1 | |
pierwsze to jest po prostu w postaci bez znajdywania "b" y= |
| x+b oraz y=−2x+b to już |
| | 2 | |
odpowiedź. Albo wpisujesz co chcesz za "b" i jest poprawnie. A drugie jest "trudniejsze" gdzie
musisz mieć konkretne "b" żeby przechodziła przez ten punkt
12 maj 20:28
dero2005:
zad 1
y = ax + b
y = 12x + 3 → równanie kierunkowe
a = 12 b = 3
równanie prostej równoległej
y = a1x + b warunek równoległości a1 = a
y = 12x + b gdzie b − dowolna liczba
równanie prostej prostopadłej
y = a2x + b warunek prostopadłości a2*a = −1 stąd a2 = −2
y = −2x + b gdzie b − dowolna liczba
równanie kierunkowe równanie ogólne
y = ax + b Ax + By + C = 0
y = 12x + 3 x − 2y + 3 = 0
y = 12x + b x − 2y + C = 0 C → dowolna liczba
y = −2x + b −2x − y + C = 0 C → dowolna liczba
12 maj 20:35
dero2005: zad 2
y =
12x + 3
równanie prostej równoległej przechodzącej przez punkt P= (3, 2)
a
1 = a =
12
y
1 = a
1(x−x
P)+y
P gdzie x
P = 3 y
P = 2
y
1 =
12(x − 3)+2
y1 = 12x + 12
równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt P=(3, 2)
y
2 = a
2(x−x
P)+y
P gdzie x
P = 3 y
P = 2
y
2 = −2(x−3)+2
y2 = −2x + 8
postać ogólna
x − 2y + 1 = 0 → prosta równoległa
2x + y − 8 = 0 → prosta prostopadła
12 maj 20:49