Wykaż
Marek: Wykaż, że x+log3x=3 ma 1 rozw
12 maj 19:55
Jack:
D:x>0
log
3 3
x +log
3 x=3
log
3 x*3
x=log
3 27
x*3
x=27
Teraz przeanalizuj obie funkcje pod katem "ćwiartek" i monotoniczności.
Wyznacz zbiory wartości funkcji 3
x i 27/x i skorzystaj w monotoniczności.
12 maj 20:05
Hiuston: | | 27 | |
ale właśnie z tym mam problem, pomożesz? wiem, że 3x>0 i |
| >0 czyli x>0 ale nie wiem co |
| | x | |
dalej
12 maj 20:09
Jack:
jedno Ci rośnie od 1 do +∞, a drugie maleje od +∞ do 0 (na całej R
+)... Widać że muszą się
gdzieś przeciąć. Tylko teraz ładnie to zapisz
12 maj 20:17
Marek : będzie ciężko
12 maj 20:18
Jack:
ok. Niech f(x)=f(x)=3x−27/x
Dla x=1 f(1)=31−27/1=3−27=−24
Dla x=3 f(3)=33−27/3=27−9=18
Zatem wobec ciągłości funkcji (jako suma funkcji ciagłych) i wł. Darboux funkcja osiąga każdą
wartość pośrednią, w szczególności 0. Oznacza, to że 3x i 27/x się przecinają. To że się
przetną dokładnie raz wynika z ich monotoniczności.
12 maj 20:24
Marek : na wykresie się przecięły ale mam problem z zapisaniem tego
12 maj 20:24
Marek : Dziękuję bardzo za pomoc jesteś wielki
12 maj 20:25
Jack:
proszę
12 maj 20:27
AS:

Zał.: x > 0
log
3x = 3 − x
Z def.logarytmu
3
3−x = x
Analizując wykres widać wyraźnie że musi posiadać jedno rozwiązanie.
12 maj 20:49