Błagam pomóżcie. ;(;(
Pppp: A) trzy liczby którym suma jest równa 21, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli od drugiej z nich
odejmniemy 1, a do trzeciej dodamy 6, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
B) liczby; a b c są trzema kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego a liczby ; a+1,b+2, c+6
trzema kolejnymi wyrazami ciagu geometrucznego. Wyznacz liczby a b c,
wiedząc, ze ich suma jest równa 12.
12 maj 19:51
Pppp: Proszę o odpowiedz ;c
12 maj 20:30
Pppp: Odpiszcie proszę ;c
12 maj 20:50
dero2005:
A)
| ⎧ | a+b+c=21 | |
| ⎨ | 2b=a+c |
|
| ⎩ | (b−1)2=a(c+6) | |
B)
| ⎧ | a+b+c=12 | |
| ⎨ | 2b=a+c |
|
| ⎩ | (b+2)2 = (a+1)(c+6) | |
12 maj 20:56