środkowa
Kasia: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma długość 8 oraz |∡BAC| =30
Oblicz długość środkowej AD tego trójkąta.
12 maj 19:38
TOmek:

c
2=8
2+x
2−16xcos30
12 maj 19:42
Kasia: dlaczego 16x, mógłbyś wytłumaczyć ? ; )
12 maj 19:46
Kasia: ok już widzę 8*2x
12 maj 19:49
Kasia: jednak mam problem z obliczeniami, mógłbyś przedstawić co po kolei obliczasz?
12 maj 19:51
TOmek:

czekaj, czekaj za szybko to zrobiłem, musimy obliczcy jeszcze 'x' i wtedy powyzsze tw. cos
bedzie mozna łatwo rozwiązac
x= coś
podstawiasz x do
c
2=8
2+x
2−16xcos30
i masz równanie z jedną niewiadomą
rozumie?
12 maj 20:08