prawdopodobieństwo
Wojtek: Prawdopodobieństwo : Sześcian pomalowany na zielono rozcięto na 125 małych przystających do
siebie sześcianów. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania jednego sześcianu :
a) z 3 ściankami zielonymi
b) z 2 ściankami zielonymi
c) z 1 ścianką zieloną
z góry dziękuję
12 maj 19:37
Kejt:
policz ile sześcianów ma kolejno 3, 2, 1 ściankę pomalowaną.. pytanie tylko czy ma być "tylko"
jedna ścianka pomalowana..bo teoretycznie te z 3 pomalowanymi też się będą zaliczać..
12 maj 19:46
Jack:
Policz z ilu sześcianów zbudowana jest każda krawędź, a potem policz ile jest sześcianów z 3
ściankami zielonymi, 2 i z 1 ścianką zieloną.
12 maj 19:47
Jack:
1) na pierwsze moje pytanie nie musisz odpowiadać

2) jak przykładowo " z 2 ściankami zielonymi" to dwiema: tu interpretacja jest wg mnie
jednoznaczna.
12 maj 19:48
Rivi: Czyli cały problem jest w ustaleniu ile jest sześcianików z iloma kolorowymi ściankami... z 3
zielonymi na pewno jest 8 −> każdy z wierzchołków. Sześcian pocięto na 125 kawałków, czyli tak
jakby ma on wymiary 5*5*5 i każdy sześcianik ma 1*1*1 (jakiegoś "a") czyli każda ściana ma
wymiary 5a*5a (czyli w widoku ma 5*5 sześcianików. Czyli z jedną ścianką zieloną są te w
środku − 3*3=9 i są one z 6 ścian 9*6=54 dwukolorowych jest po trzy na każdej krawędzi −
3*12=36
a suma ich nie daje 125, bo są jeszcze "w rdzeniu" bezkolorowe ;c
12 maj 19:52
Wojtek: dziękuje bardzo
12 maj 20:58