Prawdopodobieństwo
Wojtek: Prawdopodobieństwo
Kostka do gry ma jedną ściankę z jednym oczkiem, dwie ścianki z dwoma oczkami i trzy ścianki z
trzema oczkami. Rzucamy kostką 2 razy. Oblicz prawdopodobieństwo że suma oczek będzie większa
od ich iloczynu.
Z góry dziekuje za pomoc, bo nie mam pojęcia jak sie za to zabrać.
12 maj 19:34
Eta:
Kostka jak kostka .... ma sześć ścianek
|Ω|= 6
2 = 36
A= { (1,2) (2,1)} −−− tylko takie pary spełniają warunek zadania
bo:
1+2 > 1*2
dla pary (1,2) −−− dwie mozliwości , bo są dwie ścianki z dwoma oczkami
podobnie dla pary ( 2,1)
|A| = 4
13 maj 00:57
;):
13 maj 00:59
Eta:
13 maj 01:24
Wojtek: hmm ale przecież 1+1 >1*1 i 1+3>1*3 więc dlaczego tylko 1+2 spełniają warunek zadania?
13 maj 07:30
b.: no masz rację, nie tylko 1+2 −− spróbuj poprawić...
13 maj 09:37
Eta:
Słuszna uwaga ... sorry ( moja pomyłka)
A= {(1,1), (1,2), (2,1) , (3,1), (1,3)}
(1,1) −−− 1 możliwość
(1,2) −−− 2 możliwości
(2,1) −−− 2 możliwości
(3,1) −−− 3 możliwości
(1,3) −−− 3 możliwości
P(A)= .........
13 maj 12:51