Funkcja Liniowa
Mateusz: Witam
Mam problem z zadaniem mianowicie:
Sprawdź czy punkty A,B i C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej.
A ( 13 , 2) B (−1,1) C (2,3)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
12 maj 19:13
Rivi: Robisz funkcje przechodzącą przez dwa z trzech tych punktów, np A i B i sprawdzasz czy punkt C
leży na tej prostej.
12 maj 19:20
Mateusz: Wyszło mi coś takiego:
2=
13a + b / * (−1)
1= −1a + b
−2= −
13a − b
1= −1a + b
a=
34
1=(−1 *
34 ) + b
1= −
34 + b
b= 1
34
3= 2 *
34 + 1
34
3= 3
14
Mógłby ktoś sprawdzić?
z góry dziękuję
12 maj 19:34
Rivi: | | 1 | |
Tak  tylko aby uniknąć niepoprawnego zapisu 3=3 |
| proponuje funkcje zapisać |
| | 4 | |
y=
34x+1
34 i f(2)=3
14 
więc C nie należy
12 maj 19:41
Mateusz: Na sprawdzianie wyszło mi samo

czyli 3=3 1/4 czyli powinno być dobrze.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
13 maj 14:04