Oblicz
Hiuston: | | 1 | |
Wiedząc że f(x)=log3x i g(x)=log |
| x oblicz f(x)+g(x+6)=0 |
| | 9 | |
12 maj 18:15
Hiuston: Proszę o pomoc
12 maj 19:15
12 maj 19:17
Hiuston: a mógłbyś to jeszcze rozpisać, bo w odp. mam x=2 a mi wyszło x=6 i nie wiem czy w odp.jest błąd
czy to ja źle coś rozwiązałem
12 maj 19:29
Hiuston: a mógłbyś to jeszcze rozpisać, bo w odp. mam x=2 a mi wyszło x=6 i nie wiem czy w odp.jest
błąd
czy to ja źle coś rozwiązałem
12 maj 19:51
Jack:
napisz swoje rozwiązanie
12 maj 19:52
Marek: ok
12 maj 19:58
12 maj 20:01
12 maj 20:04
Hiuston: x*(x+6)−0,5=0
12 maj 20:05
Hiuston: dobrze robię?
12 maj 20:06
Jack:
prawie... bo 0=log31
12 maj 20:09
Hiuston: a jak mam rozpisać (x+6)−0,5?
12 maj 20:15
Jack:
zanim opuścisz podstawy możesz przemnożyć przez 2, żeby się pozbyć ułamka. Albo możesz też
teraz podnieść obie strony do kwadratu (ewentualnie do −2 potęgi) i założyć, że x>0.
12 maj 20:19
Hiuston: czyli będzie x2*(x+6)−1=0
12 maj 20:32
Jack:
zamiast 0 będzie 1 i dopisz warunek, że x>0.
12 maj 20:33
Hiuston: czyli x2−x−6=1
x2−x−7=0 x>0
12 maj 20:38
Jack:
nie... poczytaj na temat ujemnych potęg. Ja uciekam nad morze...
12 maj 20:42
Hiuston: zaczekaj chwilkę, proszę, czyli jak mam to zrobić?
12 maj 20:43
Hiuston: | | 1 | | 1 | |
czyli x2*( |
| + |
| )=1 i wyszlo mi z tego znowu x=−6 a ma wyjść x=2 |
| | x | | 6 | |
12 maj 20:55
Hiuston: proszę o sprawdzenie wyniku
12 maj 21:01
12 maj 21:11
Hiuston: nadal mi nie wychodzi 2
12 maj 21:21
Hiuston: proszę o pomoc, bo nie radzę sobie z tym przykładem
12 maj 21:34
ED: x
2−x−6=0
Δ=1+24=25
| | 1+5 | |
x1= |
| =3?  |
| | 2 | |
12 maj 21:46
Anna: log
3x + log
3(x+6)
−12 = log
31
Stąd: x(x+6)
−12 = 1
x=
√x+6 Po podniesieniu do kwadratu:
x
2 = x+6 Zał. x+6>0 ⇒ x>−6 i x>0 , czyli x>0.
x
2−x−6 = 0
Δ=25, x
1 = 3, x
2 = −2 − sprzeczne z zał.
Odp. x=3.
12 maj 22:04
Hiuston: Dzięki
12 maj 22:20