dawdawda
karolajn: 1.Oblicz okres obiegu sztucznego satelity Ziemi, który okrąża ją na wysokości 3R2, gdzie R1
promień Ziemi, g− przyspieszenie ziemskie na powierzchni. Wykonaj odpowiedni rysunek.
2. Ciężar paczki na biegunach Ziemi wynosi 200N. Ciężar tej paczki na planecie o 3−krotnie
większej masie i 2−krotnie większym promieniem wynosi:
A 200n
B 400n
C 50n
D0n
E 1200 N
3. Prędkość jaką należy nadać ciału na powierzchni pewnej planety ,a by stało się jego satelitą
byłaby równa około; (Mz/Mo= 9, Ro/Rz=4) (nie wiem czy oznaczenia są dobre )
a. 284,4 km/s
b. 36km/s
c. 0,36 km/s
d. 28,4 m/s – około
Jeżeli Jowisz porusza się po orbicie eliptycznej wokół Słońca, to wrz ze zmianą położenia na
orbicie:
A jego energia potencjalna i całkowita zmieniają się a kinetyczna nie zmienia się
B jego energie: kinetyczna, potencjalna i całkowita nie ulegają zmianie
C jego energia kinetyczna i potencjalna zmieniają się, a całkowita nie zmienia się
D jego energia kinetyczna i całkowita zmieniają się, a potencjalna nie zmienia się
E jego energie: kinetyczna, potencjalna i całkowita ulegają zmianie
5. Na wadze położono ciało o masie m. Poprawne są stwierdzenia:
A waga sprężynowa na biegunie wskazuje mniej niż na równiku
B wskazania wagi sprężynowej na równiku i na biegunie są takie same
C waga sprężynowa na biegunie wskazuje więcej niż na równiku
D wskazania wagi szalkowej na równiku i na biegunie są takie same
A 4
B 2 i 4
C 3 i 4
D 2
E 1
Odpowiedź uzasadnij (chyba 3 i4)
6. Dwa satelity krążą wokół Ziemi po orbitach kołowych o promieniach spełniających warunek
r1=3r2 (albo r2=3r1−> może wywnioskujesz z odpowiedzi) Stosunek okresów T
1 do T
2 wynosi :
A. 3
B. 9
C.
√3 /9
d. 3
√3
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. Jestem pod ścianą. Chodzi mi tu o dokładne obliczenia
i uzasadnienia w przypadku zadań teorytycznych. Nie mam na myśli wskazówek, na które nie mam
czasu.

!