matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
WOOO:
Witam, mam problem z oto granicą funkcji:
64−x
2
lim
3
√
x
−2
x−>8
12 maj 18:01
ancymon:
Korzystając z reguły de l'Hospitala:
(64−x
2
)'
−2x
lim
x→8
=
= lim
x→8
=
=
(x
1/3
−2)'
1/(3x
2/3
)
lim
x→8
14 maj 20:51
ancymon:
−16
=
= −192 (sry zjadlo mi ostateczne rozwiazanie)
1/12
14 maj 20:53