!
| 1 | ||
porównawcze z szeregiem ∑n=2100 | .
| |
| n(n−1) |
| 1 | 1 | 1 | ||||
no i oczywiscie wzorek: | = | − | . | |||
| n(n−1) | n−1 | n |
no dobra może dam radę tylko że jestem w 3 gimnazjum
no ale nic będę próbować....

?
| 1 | 1 | |||
Pewnie literówka, jeżeli nie, to po prostu zauważ, że | < | rozpisując mamy: | ||
| 23 | 22 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ | + ... + | < | + | +...+ | = | ||||||
| 22 | 32 | 1002 | 1*2 | 2*3 | 99*100 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 99 | ||||||||
1− | + | − | +...+ | − | = 1 − | = | ||||||||
| 2 | 2 | 3 | 99 | 100 | 100 | 100 |
i tak wielkie dzięki
Potęga 3 przy pierwszym wyrazie niczego nie
zmienia.
Rozpisujemy oba szeregi i zauważamy, że odpowiedni wyraz pierwszego szeregu jest mniejszy od
wyrazu drugiego szeregu. Zatem zachodzi nierówność:
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + | +...+ | <
| |||||
| 23 | 32 | 42 | 52 | 1002 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + | +...+ | ||||||
| 2*1 | 2*3 | 3*4 | 4*5 | 100*99 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + | +...+ | =
| |||||
| 2*1 | 2*3 | 3*4 | 4*5 | 100*99 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
=( | − | )+( | − | )+( | − | )+...+ | − | =
| ||||||||
| 1 | 2 | 3 | 4 | 4 | 5 | 99 | 100 |
| 1 | 1 | 99 | |||
− | = | ||||
| 1 | 100 | 100 |
no bo niby skąd to wiem, że tak jest ?
układa mi się w główce
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
....=( | − | )+( | − | )+( | − | )+...+( | − | )=
| ||||||||
| 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 99 | 100 |
| 1 | 1 | 99 | ||||
= | − | = | ||||
| 1 | 100 | 100 |